Jonge palingen uitgezet in Randmeren

Harderwijk, 6 maart 2019 - Het waren er een snel getelde 2,5 miljoen; de glasaaltjes die woensdagochtend vanuit Zeewolde zijn uitgezet in de Veluwerandmeren. De diertjes moeten uiteindelijk uitgroeien tot volwassen palingen.

In Nederlandse wateren worden regelmatig glasaaltjes uitgezet. Dat is nodig om de palingstand op peil te houden. De aaltjes zien het levenslicht in de oceaan en zwemmen vanaf daar naar Europese binnenwateren. Door de vele sluizen en andere menselijke barrières is dat voor de diertjes een brug te ver. En dus loopt de palingstand gevaar.

De aaltjes worden daarom gevangen in Franse en Britse kustgebieden en handmatig uitgezet in Europese zoetwatergebieden.

De glasaaltjes worden uitgezet door stichting DUPAN, die een duurzame palingstand nastreeft. 'Paling kon ons land niet meer binnenkomen', vertelt Jan Foppen van de stichting. 'Sluizen waren dicht, dijken gesloten noem maar op. Als je dan kijkt wat DUPAN doet met het uitzetten van paling dan is de palingstand de afgelopen tien jaar enorm verbeterd.'

Als de aaltjes eenmaal zijn uitgegroeid tot volwassen palingen, vinden ze vanzelf de weg terug naar de oceaan. Tenzij ze ergens onderweg op je bord belanden, natuurlijk.

 
Bron: Miljoenen jonge palingen uitgezet in de randmeren.

Aaltjes uitzetten


Situatie

Vismigratie

 

Naast DUPAN zijn er andere visserijorganisatie die zich bezig houden met het onderzoek naar trekvissen en het verbeteren van de visstand. Bij deze Kiemquest opereer je als medewerker van zo’n visserijorganisatie.

Trekvissen leven deels op zee, deels in rivieren en meren op het land. De visserijorganisatie wil dat het aantal trekvissen toeneemt. Ook wil ze graag dat de toekomstige visstand goed blijft.

Je gaat helpen bij het zoeken naar mogelijkheden om trekvissen meer kansen te geven. Je werkt hiervoor een Plan van aanpak uit.

Aan de slag!

De opdracht: stel een actieplan op

Je gaat een actieplan opstellen voor een visserijorganisatie. Via deze Kiemquest doorloop je verschillende stappen om zo’n Plan van aanpak op te stellen. Het plan moet goede tips geven om de visstand van trekvissen te verbeteren. Je zult je dus goed moeten verdiepen in het onderwerp. Je moet je actiepunten kunnen verdedigen.

Aan het eind van de opdracht verzorg je een prezi-presentatie.
Voor het opstellen van je actieplan heb je kennis nodig. Deze kennis vind je in de bronnen die bij de verschillende stappen vermeld staan.

Bepaal samen met je docent of je mikt op trekvissen in het algemeen of dat je je beperkt tot een enkele soort.

 

Kiemquest quiz

doe de quiz

Doe de Kiemquest quiz

Deze quiz bestaat uit 9 meerkeuzevragen.
Bij elke vraag loopt de tijd mee. Kies de juiste antwoorden voor de tijd om is!

doe de quiz